2020. már 14.

Milyen iparágak fejlődése várható a koronavírus megjelenése során?

írta: Ihász Gergely
Milyen iparágak fejlődése várható a koronavírus megjelenése során?

Már most érződik a vírus hatása a cégek életében. Hogy mi fog történni pontosan, azt senki  sem tudja. Mindenki próbál hideg fejjel tervezni és haladni előre. Biztos, hogy lesznek vesztesei ennek a vírusnak a gazdasági szereplők körét tekintve is.

milyen_iparag.jpg

Mind emlékezünk még a 2008-as évek világválságára. Várható, ahogy akkor, most is lesznek nyertesei a vésznek. De nézzük, kik is lehetnek az elkövetkezendő gazdasági visszaesés nyertesei:

 

Informatikai szolgáltatók:

Ha bár a munkafeladatok ellátásának túlnyomó része nem állhat le, az alaptevékenységeket és alapszolgáltatásokat folytatni kell, de a legfontosabb az emberélet. Egyre több cég fogja hazaküldeni a dolgozókat szabadságra, vagy otthoni munkavégzéssel dolgozni. Ehhez sok cégnél kell megoldani, hogy otthonról is elérjék a dolgozók a szükséges rendszereket. Ez több helyen is igényel majd informatikai fejlesztéseket, mint rendszer, mint eszköz oldaláról.

 

Streaming szolgáltatók:

Az emberek hétköznapi igényévé vált a szórakozás és a kikapcsolódás. Ha nem mehetnek például moziba, koncertre vagy színházba, akkor otthon fogják keresni a szórakozást, ami adott a TV és a streaming szolgáltatók által, hiszen minőségi tartalmakkal tudják biztosítani az otthoni szórakozást.

 

Játékfejlesztő és -kereskedő cégek:

Az előzőhöz kapcsolódva, a játék a másik legnagyobb szórakozási lehetőség. Az emberek egyre többet fognak otthon játszani, akár virtuális játékokkal, akár társasjátékokkal.

 

Távoktatási vállalkozások:

Az oktatás mindig elengedhetetlenül szükséges marad az emberek számára, hogy képezze vagy átképezze magát. Azon oktató központok, akik képesek távoktatásban szolgáltatni, ők akár nyertesei lehetnek egy kisebb, vagy nagyobb mértékű válságnak is.

 

Webshopok:

Az emberek létszükséglete a vásárlás, de érthető, hogy a járvány közepette kerülni akarják a tömeget. Páratlan lehetőséget nyújt ez most a webshopoknak. Az emberek otthonról, biztonságban tudják megvenni a termékeket és csak a futárral kell “érintkezniük”.

 

Vitamin és fertőtlenítő termékek gyártói és forgalmazói:

Az emberek lényegesen jobban odafigyelnek az egészségükre, ezért komoly fellendülés várható ebben a szegmensben is. A kézfertőtlenítő gél napok alatt hiánycikké vált. 

 

Étel-futár cégek:

Ha otthon dolgozunk, eldönthetjük, hogy mi magunk főzünk vagy ahogy hétköznap  megszoktuk, lemegyünk egy közeli étterembe ebédelni. Ha nem marad időnk, energiánk vagy csak nem akaródzunk főzni, egyszerű megoldást jelent ha ételt rendelünk.

 

Belföldi turizmus:

Az emberekben mindig meg lesz az igény a pihenésre. Kockázatos és bizonytalan kimenetelű, hogy a járvány fennállása alatt bárki is külföldre menjen. A belföldi turizmus, akár sikeresen átvészelheti ezt az időszakot. Amíg a vírus lecsengésével egyidőben, megnövekedhet az igény a biztonságosabbnak számító hazai turizmus iránt, addig a külföldi utazások száma várhatóan lassabban fogja elérni a korábbi állapotot.

 

A járvány kimenetele kétséges, a lefolyási ideje bizonytalan.

 

Bízzunk abban, hogy a lehető legkisebb veszteséggel vészeljük át ezt az időszakot.

 

Kitartás, fegyelem és a rendkívüli odafigyelés az, ami számít, hajrá emberek!

Photo by Alex Kotliarskyi on Unsplash

Szólj hozzá